Rust en eenvoud. Een heldere structuur met een vanzelfsprekende organisatie. Een consistente materialisering, de maakbaarheid voorop. Dit is wat Bastiaan (1980) in zijn werk nastreeft. Van nature is hij nieuwsgierig aangelegd en breed georiënteerd. Nieuwe complexe materie weet hij zichzelf vlot eigen te maken. Dit geeft hem de mogelijkheid te werken op verschillende schaalniveaus variërend van interieur tot gebouwencomplexen in binnenstedelijke situaties. Zijn belangstelling gaat hierbij uit naar projecten die zich kenmerken door een diverse context van meervoudige complexiteit.

Een strakke planning, een krap budget of beperkte fysieke mogelijkheden? Bastiaan zijn kracht zit in de beperking en voeden hem in het komen tot creatieve oplossingen. Hieruit is ook zijn liefde voor herstructurering en transformatie projecten ontstaan. Een ‘maatpak’, ooit ontworpen voor een specifiek programma, vermaken naar een nieuwe functie geeft beperkingen waarin kansen liggen verscholen. Deze expertise zet Bastiaan ook in bij het ontwerpen aan nieuwbouwprojecten waarbij hij de flexibiliteit voor toekomstig gebruik van het gebouw integraal mee ontwerpt.

Bastiaan ontwerpt aan gezonde leefomgevingen waar de mens en het gebruik centraal staan. Hij zet hierbij zijn ruim 15 jaar ervaring in in het ontwerpen aan woon-, zorg-, onderzoeks- en behandelgebouwen voor (jeugd)psychiatrie, ouderenzorg en ziekenhuizen. Bij het ontwerpen aan zijn eerste gerealiseerde project, een kliniek voor forensische jeugdpsychiatrie, ontstond zijn fascinatie voor structuur, ritme en ordening. Een fascinatie die zijn expertise in het doorgronden van logistieke stromen en facilitaire en medische processen heeft ontwikkeld.

Ontwerpen aan gezonde leefomgevingen houdt voor Bastiaan niet op bij de voordeur. Hij zoekt naar een integrale benadering tussen gebouw en omgeving en zet hierbij in op een natuurinclusief ontwerp. Bastiaan is er van overtuigd dat een klimaatadaptief en biodivers ontwerp een werkelijk gezond en aantrekkelijke leefomgeving oplevert met een positieve invloed op het welzijn van bewoners en gebruikers.

Omdat ontwerp- en realisatietrajecten vaak een lange doorlooptijd kennen, wil Bastiaan dat in elk product dat hij maakt een belofte ligt en een verlangen opwekt naar het eindresultaat. Omdat dit verlangen pas wordt aangewakkerd als je je ergens een voorstelling van kunt maken, er een beeld van kunt vormen, zet Bastiaan hoog in op verbeeldingskracht.

Bastiaan is in 2007 afgestudeerd aan ArtEZ academie van bouwkunst met zijn afstudeerproject ‘huis’. Eén huis, in de binnenstad van Arnhem, voor vier karakters uit het boek ‘Het Kaartenhuis’ van Mark Z. Danielewski. Met dit ontwerp is hij in 2008 geselecteerd als Arnhemse Nieuwe.

Hij werkte bij SBH architecten+adviseurs, Wiegerinck architectuur en stedenbouw en Slangen+Koenis architecten waarna Bastiaan sinds 2017 het team van opZoom architecten versterkt. Naast zijn dagelijkse werkzaamheden als architect is hij lid van de programmaraad van het Centrum voor Architectuur en Stedenbouw Arnhem (CASA) en is hij ouderlid van de medezeggenschapsraad op de school van zijn dochters.

 

Postadres

opZoom architecten
t.a.v. Bastiaan Buurman
Willemsplein 5
NL-6811 KA Arnhem

Contact

+31(0)6 54 76 85 70
bbuurman@opzoom.nl

Register

SBA: 1.071115.036

Social media

LinkedIn
Instagram
Twitter