Theater aan de Rijn


Arnhem

 

Verstopt in een steeg aan de Rijnstraat in Arnhem ligt het Theater aan de Rijn. De huidige werkplaatsatmosfeer van het gebouw past goed bij de identiteit van Generale Oost. Met enkele gerichte ingrepen krijgt ook de theateridentiteit een sterker karakter.

Het centrale trappenhuis wordt open gewerkt tot een sterk ruimtelijk geheel en zal als ordende ruimte ingezet worden. Hiermee ontstaat structuur en overzicht in het nu wat rommelige gebouw. Vanuit deze centrale ruimte voert op de begane grond een hoge, lichte gang langs de theaterzaal naar de nieuwe publieksentree aan de Bartokzijde. Deze gang kan zijwaarts geopend worden naar de theaterzaal. Aan de zijde van de dagentree is op de begane grond het theatercafé gesitueerd.

Het trappenhuis ontsluit tevens de op de verdieping gelegen tweede theaterzaal, de artiestenfoyer, kantoren en de in de zolder gelegen short-stay appartementen.

De nieuwe publieksentree wordt gevormd door een glazen volume. De bestaande ruige achtergevel blijft hierdoor zichtbaar. ’s Avonds werkt de uitbreiding als een lichtgevende lantaren, waarmee het Theater aan de Rijn haar aanwezigheid aan de Bartokzijde goed kenbaar zal maken.

 

opdrachtgever: Generale Oost & Traject
programma: Theater en productiehuis
locatie: Rijnstraat / Bartokpark, Arnhem
projectarchitect: Bastiaan Buurman
projectteam: Koen Arts, Frank Pörtzgen, Sophie Wijnberg
ontwerp: december 2014
oppervlakte: 1050 m2
beeldmateriaal: Bastiaan Buurman, Wiegerinck architectuur stedenbouw

NB.: project uitgevoerd in dienstverband bij
Wiegerinck architectuur stedenbouw