huis B


Duiven

 

Een grotere keuken en wonen aan de kant van de achtertuin. Dit waren de wensen van de opdrachtgever voor de woning aan de Kruisboog in Duiven. Het oorspronkelijke huis heeft een woonkamer aan de straatzijde, een keuken aan de achterzijde en beschikt over een inpandige garage. De vrijstaande woning is driezijdig omringd door een ruime tuin.

De wens van de opdrachtgever is met een eenvoudige ingreep opgelost. Met het verplaatsen van de keuken naar de garage wordt de woonkamer vergroot en de oriƫntatie van de woonkamer verlegd naar de achtertuin.

De uitdaging in deze verbouwing zit in de nieuwe ruimtelijkheid van de woning. Het verplaatsen van de keuken naar een ondergeschikt deel van de woning betekent dat een logische en vanzelfsprekende routing van en naar de verschillende ruimten ontworpen moest worden. Met twee nieuwe doorgangen naar de voormalige garage wordt dit gerealiseerd.

Door middel van een halfhoog meubel is in de nieuwe woonkamer een scheiding gemaakt tussen wonen en eten. Hierdoor richt het wonen zich maximaal naar de achtertuin. Vrij uitzicht ontstaat door een nieuwe gevelopening. Deze is samen met de nieuwe pui in de voormalige garage terughoudend vormgegeven in de architectuur van de bestaande gevel. Hiermee is een vanzelfsprekend beeld ontstaan met respect voor de bestaande woning.

 

opdrachtgever: familie Buurman
locatie: Duiven
architect: Bastiaan Buurman
adviseurs: Triops advies
aannemer: Sieb Bouw
ontwerp: 2014
uitvoering: december 2014
oppervlakte: 110m2
beeldmateriaal: Bastiaan Buurman