Quality of Life


Horst

 

Zeggenschap over je eigen leven hebben en je eigen keuzes kunnen maken. Waardering van anderen voelen en trots zijn op jezelf. Wonen in een veilige omgeving en plezier hebben. Deze kern kwaliteiten vormen de basis van de woongemeenschap ‘De Hoeve’. Een nieuw woon-zorgcomplex van Dichterbij gelegen op het Mikado terrein nabij het centrum van Horst.

Quality of Life

‘De Hoeve’ huisvest drie woonconcepten, gesitueerd rondom een binnenplaats met diverse activiteiten. Door het wonen zoveel mogelijk aan te laten sluiten op de bewoners vinden zij de rust, zekerheid en het zelfvertrouwen om binnen ‘De Hoeve’ op zoek te gaan naar activiteiten die passen bij hun capaciteiten en interessegebied. Hierdoor kunnen de bewoners groeien als individu.

Zorg 2.0

Het bieden van kwaliteit van leven aan de bewoners van het Mikado terrein, is dé manier voor zorginstelling ‘Dichterbij’ om een nieuw type zorg, zorg 2.0, aan te kunnen bieden. ‘De Hoeve’ beschikt over deze eigenschappen en realiseert hiermee een woon- en leefomgeving welke zijn bewoner stimuleert en ondersteunt zijn eigenwaarde te herkennen en te versterken. Je staat midden in het leven en je doet er toe! Een plek waar je jezelf nuttig voelt en een onderdeel bent van de gemeenschap.

Vier schaalniveaus

De woon- en leefomgeving van ‘De Hoeve’ is ontwikkelt vanuit vier schaalniveaus. Elke schaalniveau kent zijn eigen gemeenschap. Keuzevrijheid van de bewoner tussen deze verschillende schaalniveaus is een belangrijk aspect in het zichzelf nuttig voelen en een bijdrage kunnen en willen leveren aan deze gemeenschappen.

Drie woonconcepten

Elke bewoner krijgt een herkenbare en te onderscheiden woning. Hierin zijn drie woningtypes te onderscheiden.
Huis A: Leven in een gezinssituatie waarbij het leven zich in de woonkamer en keuken afspeelt.
Huis B: Een eigen privé appartement zonder de gezelligheid en gemak van de leefgroep te hoeven missen.
Huis C: Een eigen plek, een prettig appartement met hulpverlening nabij.

 

opdrachtgever: Phidias Community Cooking
gebruiker: Dichterbij
programma: Wonen met zorg
locatie: Deken Creemersstraat - Van Bornestraat, Horst
architect: Bastiaan Buurman, Maaike Wichern
ontwerp: september - oktober 2016
oppervlakte: 4.100 m2
beeldmateriaal: Bastiaan Buurman, Maaike Wichern